Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις στο Linux

Πιστεύω, αφού διαβάζεις αυτό το άρθρο, ξέρεις αρκετά πάνω σε αυτό το Λ.Σ και πιθανό να το έχεις εγκαταστήσει για δοκιμή στον υπολογιστή σου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι δοκιμής π.χ. Live CD, USB με οικονική μηχανή.

Αφού δοκιμάσουμε κάποιες διανομές με τους παραπάνω τρόπους φτάνουμε στην απόφαση να το εγκαταστήσουμε παράλληλα με ένα άλλο Λ.Σ συνήθως Windows.

Αφού πετύχει η εγκατάσταση συνήθως με έναν εκκινητή (boot loader ) που εγκαθιστά η διανομή που έχουμε επιλέξει για εμάς μα δίνει την δυνατότητα κατά την εκκίνηση να επιλέξουμε ποιο Λ.Σ. θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Εδώ θα πρότεινα να ρυθμίσουμε τον εκκινητή να επιλέγει από παράληψη το νέο μας λειτουργικό έτσι είμαστε πιο κοντά στην υιοθέτησή του.Κάθε πρόβλημα που θα προκύψει θα είμαστε υποχρεωμένοι να το λύσουμε στο νέο περιβάλλον και έτσι το μαθαίνουμε όλο και βαθύτερα.

Πέρασα πολλά χρόνια έχοντας στον υπολογιστή μου εγκαταστημένο κάποιο Linux (και δίνοντας τους λίγο χώρο από το δίσκο μου) δίπλα στα Windows που ήταν εγκαταστημένα από τον κατασκευαστή. Έκανα κάποιες εργασίες με το Linux αφού μπορούν να διαβάζουν και NTFS διαμερίσεις, αλλά τον πιο πολύ χρόνο τον πέρναγα στα Windows.

Προσπαθούσα τα αρχεία μου (αρχεία κειμένου, λογιστκά φύλλα κλπ να τα κρατάω σε κάποιο format ώστε να μπορώ να τα δουλεύω και από Linux με OpenOffice τότε. Μέχρι που σκέφτηκα γιατί όλη αυτή η προσπάθεια για συμβατότητα τη στιγμή που τα Windows φέρονται σαν ο αυτοκράτορας π.χ αν πήγαινες να εγκαταστήσεις Windows σε κάποιο υπολογιστή που είχε ήδη Linux θα σου διαμέριζε όλο το δίσκο από την αρχή (δηλαδή η λογική του είμαι εγώ και κανένας άλλος…)

Έτσι παρόλα τα χαμόγελα των συναδέλφων για το Λ.Σ που χρησιμοποιούσα περιστασιακά ,το 2008 αποφάσισα να εγκαταστήσω και να χρησιμοποιώ αυτό και μόνο αυτό.

Πιστεύω αυτό είναι το σημείο καμπής για τον καθένα. Υπήρχε μια διάχυτη “πίστη” (ελπίζω τώρα λιγότερο) ότι καλό είναι το Linux για “πειράματα”, αλλά στα Windows μπορούμε να στηριχτούμε.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να το βάλουμε σαν το μοναδικό Λ.Σ στον υπολογιστή μας, αρχίζουμε τη σοβαρή ενασχόλησή μας με αυτό.

Κάθε πρόβλημα που θα προκύψει θα είμαστε υποχρεωμένοι να το λύσουμε στο νέο περιβάλλον και έτσι το μαθαίνουμε όλο και βαθύτερα. Και όσο το μαθαίνουμε τόσο τα “προβλήματα” ελαχιστοποιούνται γιατί δεν ήταν προβλήματα του Λ.Σ ήταν προβλήματα της δικής μας αγνωσίας σε σχέση με το Linux.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *